Kariyer İpuçları

Özgeçmiş bir kimsenin kendisince ve kısa olarak anlatılan yaşam öyküsü anlamına gelir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi hazırlanacak özgeçmişinin sizi en doğru şekilde anlatacak kısa ve öz bilgilerden oluşması gerekmektedir.

Etkili bir CV hazırlamak için;

1) Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı.
2) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısınız.
3) İmla kurallarına dikkat etmelisiniz.
4) Başvurduğun pozisyona uygun bir ön yazı hazırlamalısınız. Genel başvuru yapıyorsanız, ön yazınızda hangi alanda çalışmak istediğinizi belirtmelisiniz.
5) İş deneyimleri ve eğitim durumları en yeni tarihten en eskiye doğru (ters kronolojik sıra)yazılmalıdır.
6) Özgeçmiş fotoğrafı profilden çekilmiş şekilde olmalıdır. Klasik bir kıyafet tercih edilmelidir. Selfie ya da sosyal yaşamda çekinilen fotoğrafların konulmasından kaçınılmalıdır.
7) Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğiniz, kendinizi tanıtacağınız ve başvuru amacınızı belirteceğiniz kısa bir ön yazı yazmalısınız.
8) Özgeçmişinizin başına size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizin (cep telefon, mail adresi vb.) yer alması gerekmektedir.
9) Kullandığınız mail adresi resmi olmalıdır. Tercihen ad ve soyadınızı içeren bir mail adresi edinmelisiniz.
10) Doğum tarihi, sürücü belgesi, medeni durum, bildiğiniz yabancı diller- bilgisayar programları ve bunların seviyeleri gibi bilgiler mutlaka yer almalı.
11) Yeni mezunsanız eğitiminizi önce yazabilirsiniz ancak iş tecrübeniz varsa eğitim kısmını deneyimlerinizden sonra yazabilirsiniz.
12) İş tecrübelerinizi yazarken çalıştığınız kurum adı, işe giriş-çıkış tarihleri, çalıştığınız pozisyon adı ve kısaca yaptığınız işleri yazmalısınız.
13) Katıldığınız mesleki kurs ve eğitimleri, sertifikalarınızı uygun başlıklar altında belirtebilirsiniz.
14) Referans kısmında yeni mezunsanız referanslarınızın biri üniversite öğretim üyesi, biri de stajyer olarak bağlı çalıştığınız yöneticinizden olabilir.
15) En fazla üç referans yazınız, sizi çok yakından tanımayan kişileri referans olarak göstermeyiniz ve referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber vermelisiniz.
16) Özgeçmişinizden verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. Özgeçmişinizde yer alan yanlış bilgiler sizin için sıkıntı oluşturacaktır.

– Özgeçmişinizi başvurduğunuz ilanlara göre düzenlemeniz gerekir. Örneğin başvuru yaptığınız pozisyonda daha önce deneyimleriniz mevcutsa özellikle bu deneyimlerinizi ön plana çıkarmalısınız.
– Yaptığın proje ve başarılarınızdan kısaca çok fazla detaya girmeden bahsetmeniz görüşme yaptığınız kişinin aklında kalmanıza yol açar.
– Çalıştığınız firmaya kattığınız değerlerin istatistiki verileri varsa bunları yüzdelik şekilde yazarsanız daha dikkat çekici olacaktır.
– Anlatım bozuklukları, noktalama işaretleri gibi dil bilgisi hataları yapmamaya özen göstermeli. Kullanılan yazı tipi ve boyutu karşıdaki kişinin rahatça okuyabileceği şekilde seçilmeli, çok karışık anlatım ve yazı tiplerinden kaçınılmalıdır.
– Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz, şirkete katabileceğiniz değer ve hedeflerinizden bahseden kısa bir ön yazı yazmanız uygun olacaktır

– Kıyafet seçimine dikkat etmelisiniz. Karışık renkli ya da dekolteli kıyafetler giymekten kaçınmalısınız. Görüşmeye gideceğin pozisyona göre giyinebilirsiniz. Tercihen görüşmelere resmi ve temiz bir kıyafet giymek faydalı olacaktır.
– Kişisel bakımınıza özen göstermelisiniz. Kadınlar aşırı makyaj yapmaktan kaçınmalı, erkekler ise saç sakal bakımına dikkat etmelidir.
– Görüşmeye gitmeden; görüşme yapacağınız firma ve pozisyon hakkında araştırma yapmalısınız.
– Görüşmeye giderken özgeçmişinizin bir nüshasını yanınızda bulundurmalısınız.
– Mülakata girmeden önce kesinlikle sigara içmemelisiniz.

– Mülakata kesinlikle geç gitmemelisiniz. Tercihen görüşmeden en az 15 dakika öncesinde görüşme yerinde bulunmanız iyi olacaktır.
– Beden dilinize dikkat etmeli dik ve düz şekilde oturmalısınız.
– Kendinize güvenli bir şekilde konuşmalısınız.
– Görüştüğünüz kişiyi rahatsız etmeyecek ölçüde onunla göz temasında olmalısınız.
– Sorulara düşünerek cevap vermelisiniz.
– Cep telefonunuzu sessize almalısınız, mülakatta telefonla konuşmak veya ilgilenmek kötü bir izlenim bırakacaktır.
– Gülümsemeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
– Kendinizi abartmaktan kaçınmalı ve samimi olmalısınız.
– Eski işyerleriniz ve yöneticileriniz hakkında kötü konuşmamalısınız.
– Profesyonel olmayan kişisel konulara girmemelisiniz.
– Şirketle ilgili olduğunuzu göstereceğiniz küçük sorular sormaktan kaçınmayınız.
– Mümkün olduğunca maaş beklentiniz sorusunda bir rakam belirtmekten kaçınmalı, bunu karşı tarafın belirtmesini tercih etmelisiniz.

– Göz teması kurmamak ya da fazla göz teması kurmak. Göz teması kurmamak özgüven düşüklüğünü göstereceği gibi fazla göz teması kurmak karşınızdaki kişiyi rahatsız edecektir.
– Görüşme sırasında göz devirmek görüşmeyi yapan kişiyi dikkate almadığınızı gösterir.
– Otururken kendinizi kasmadan dik oturmaya gayret etmelisiniz.
– Tokalaşırken kişinin elini çok sıkmadan sıkı bir tokalaşma yapılmalıdır. Çok sıkı ya da gevşek tokalaşmalar karşı tarafta kötü bir izlenim bırakabilir.
– Otururken bacak titretme ya da parmaklarla oynama hareketlerinden uzak durmanız gerekir.
– Vücut diliniz geliştirmek için ayna karşısında, bir arkadaşınızla ya da kendinizi videoya alarak mülakat çalışmaları yapabilirsiniz.

İş aramaya başlarken ilk önce yapılacaklar;
– Güçlü yanlarınızı, bilgi/becerilerinizi, yapabileceklerinizi ve başarılarınızı keşfedin, kısacası kendinizi iyi tanımalısınız,
– Kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin,
– Özgeçmişinizi hedeflerinize göre yapılandırmalısınız,
– Bilgi ve becerilerinizi güçlendirip ve kendinize yatırım yapmalısınız,
– Her zaman alternatif bir B planınız olmalı,
– Mülakatlara hazırlık yaparak gitmelisiniz,
– İş başvurularına odaklanmalısınız. Başvuru yapabileceğiniz platformları araştırmalı ve sürecin takibini yapmalısınız.
– Network’ünü kuvvetlendirmelisiniz;
Öncelikle iş bulmak için size fikir verecek, yol gösterecek, referans olacak tüm iş ve sosyal çevrenizin listesini çıkartıp bu kişilerle iletişime geçmelisiniz.
– Girişken olmalısınız;
Bir iş başvurusu yaptığınızda, o işte çalışan İnsan Kaynakları uzmanlarına ulaşmaya çalışmalı ve özgeçmişinizi onlara ulaştırmalısınız.
– Sosyal medyayı etkin kullanmalısınız;
Hedefinizde yer alan firmaların takibini iyi yapıp paylaşımlarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca işe alımlarda sosyal medyanızın incelendiğinin farkında olup paylaşımlarınıza dikkat etmelisiniz.
– İletişimin Önemi;
İletişim kurarken kendinize güvenli şekilde pozitif düşence ile iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.

– Zayıf ve güçlü yönlerinizi nasıl tanımlarsınız?
– Kendinizi gelecek 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?
– Neden diğer adaylar arasından seni seçmeliyiz?
– Bu pozisyonu neden istiyorsunuz?
– Öne çıkan yeteneğiniz, uzmanlığınız nedir?
– Bir meslektaş ya da müşteriyle en son yaşadığınız anlaşmazlıktan söz edebilir misiniz?
– En rahat ve verimli çalışabileceğiniz iş ortamını tarif edebilir misiniz?
– Son 6 ay içerisinde aldığınız en zor kararı söyleyebilir misiniz?
– En son ne zaman bir karara itiraz ettiniz?
– Diğer insanlar sizi nasıl tanımlar?
– İş dışında neler yapmaktan hoşlanırsınız?
– Bize sormak istediğiniz sorular var mı?
– Yöneticinizde olmasını istediğiniz özellikler nelerdir?
– Şirketimize neler katabilirsiniz?
– Şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz?
– Önceki iş yerinden neden ayrıldınız?
– Bir işten beklentileriniz nelerdir?
– Tecrübelerinizde yıllar arasında boşluk varsa; bu tarihlerde neler yaptınız?
– Kariyer yolunuzu neden değiştirmeye karar verdiniz?
– Baskı ve stresle nasıl başa çıkarsınız?
– Ücret beklentiniz nedir?
– Gurur duyduğunuz bir başarınız var mı?
– Takım çalışmasına ve bireysel çalışmaya mı uygunsunuz?
– Daha önce bir yöneticinizle problem yaşadınız mı?
– İşyerinde ödüllendirme sistemiyle alakalı ne düşünüyorsunuz?
– Çalıştığınız firmadan neden ayrıldınız?

Yeni mezun demek tecrübesizlik demek bu sorun gibi gözüken gerçekle nasıl baş edilebilir ya da nasıl sorun olmaktan çıkarılır. Öncelikle şunu unutmamanız gerekmektedir. Enerjisi taze ve öğrenmeye açık olduğunuz sürece aslında sizler, şirketlerin “hangi pozisyon olursa değerlendirebilirim” diyebileceği potansiyellersiniz. Önemli olan nokta şu ki; kendi yolunuzu çizmek üzere ya bazı kararlar almanız ya da elinize geçecek herhangi bir iş fırsatında tecrübeli insanların sizleri yönlendirebilmesi ya da size yol gösterebilecek iletişime açık olmanız gerekmektedir. Kimi zaman kendinizi nasıl yönlendirebileceğinizi bilmemek kimi zaman da yönlendirebilecek uygun kişiyi bulamamak sorun olabilecektir. En önemli sorulardan bir tanesi şudur; siz kendinizi tanıyor musunuz? “Nasıl yani” diyebilirsiniz. Evet, sizin kendinizi iyi tanımanızdan daha önemi bir şey olmasa gerek bu süreçte ve hatta hayattaki birçok aşamada…
Şöyle düşünün iş hayatında kendinizi tanımak için; staj gibi ya da ilk iş deneyimi gibi bir şans olamaz. Ve bu noktada aslında kritik olduğu kadar, risk alabileceğiniz gibi rahatlığınız söz konusu.
Nasıl mı?
Yeni mezun hevesli bir gençsiniz ve nasıl bir iş tanımının ya da pozisyonun, iş ilanının size uygun olacağını bilmiyorsunuz. O zaman ilginizi çeken, merak ettiğiniz ya da size uygun olduğunu düşündüğünüz işler ile ilgili ilanları takip edin ve fırsat kovalayın. Gelecek ilk fırsatta gidin ve sadece size söylenenleri yapmaya çalışıp, enerjinizi o işe aktarın. Belli bir süre sonra zaten hem sizin açınızdan hem de işveren ya da yöneticileriniz tarafından geri bildirim gelmeye başlayacaktır. Ve siz nelerin yanlış olduğunu nelerin sizler için daha uygun olduğunu kestirebilecek direk bir bağlantı kurmuş olacaksınız. 20’li yaşların başında bir çok şeyi başarmak ya da başarmış olmak yerine; bazı şeyleri çözmeniz gerektiği gibi bir durum, aslında çalışma hayatının başında deneyimleyerek ve bir şeyleri basit düşünerek en iyi şekilde yapmaya çalışabilirsiniz. Bunun için de çok çalışmayı isteyip, çalıştıkça da hem kendiniz hem de iş yeri ile ilgili veriler toplayabilirsiniz. Unutmadan, bu genç enerji ve beyin için önemli şeylerden biri öğrenmeyi istemek ve teknolojiye ilgili olmak… Çünkü teknoloji çağında işverenin isteyebileceği tecrübesiz adaylardan bir tanesi de teknoloji sayesinde esnekliği olan ve öğrenmeye açık bireyler olacaktır.
Yeni mezun için ilk zamanlar özellikle iletişimde bıraktığınız ‘iz’dir. Çünkü birçok kişi sizlerin şirketlerinde ya da organizasyon için işinizi nasıl yaptığınız kadar, çoğu zaman insan ilişkilerinize ve davranış şekillerine dikkat edecektir. Unutulmaması gereken bir konu; yeni mezun için çalıştığı yerden ayrılmış olsa dahi geride bıraktığı referanslar ve insanlar üzerindeki etki, iş yerindeki başarısından daha önemli bile olabilecektir. İletişim becerilerinize artı değerler katmalı ve eksiklerinizi gidermelisiniz.

Haydar Ali Yıldız

Beyoğlu Belediye Başkanı

1971 yılında Rize’nin Güneysu ilçesinde doğdu.

1993 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

1996 yılından bu yana kendisine ait hukuk bürosunda serbest avukatlık yapmaya devam eden Haydar Ali Yıldız sırasıyla; Ak Parti Beyoğlu Kurucu İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği, Seçim İşleri Birim Başkanlığı, Teşkilat Birim Başkanlığı görevlerinde bulundu.

3 Kasım 2002 ve 28 Mart 2004 seçimlerinde Beyoğlu Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı görevini ifa etti.

Temmuz 2004 yılından itibaren Ak Parti Beyoğlu İlçe Başkanlığı görevinde bulundu.

26 Haziran 2009 tarihinde AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildi ve İl Başkan Yardımcılığı- İl Seçim İşleri Başkanlığı görevine getirildi.

27 Mayıs 2012 İl Kongresi sonrasında Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı olarak atandı.

29 Mayıs 2013’de Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı olarak Okçular Vakfı’nın kuruluşunda yer aldı. Halen Vakfın Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

12 Eylül 2010 Referandum, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti İstanbul İl Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığı görevlerinde de bulunan Av.Haydar Ali Yıldız, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili olarak seçildi. 26. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili görevinde bulundu. 6 Ağustos 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak görevde bulundu. Yıldız, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Get a Free Quote Today!